Productinformatie
Voor Launay-Horiot is het maken van wijn maken een eeuwig samenspel tussen wijnstok, terroir, weer en de wijnmaker. De aanpak is respectvol en weloverwogen, de grond wordt geploegd en behandelingen worden beperkt tot het strikt noodzakelijke.
Aan het einde van de herfst, na de oogst en de wijnbereiding, gaat men terug de wijngaard in. De grond wordt gevoed, plantmateriaal vernieuwd en wordt begonnen met snoeien. Dit substantiële werk is een essentiële investering voor kwaliteitsproductie.
Alle druiven worden met de hand geoogst in kleine kistjes van 11kg om onbeschadigd op de sorteertafel aan te komen. Na een zorgvuldige sortering komen de druiven intact aan in de vaten. Daar ondergaan zij een koude maceratie voor de gisting van 6 tot 8 dagen. Pigages en pomp-overs vinden 1 tot 2 keer per dag plaats om de gewenste extractie te bereiken.
Alle wijnen rijpen 12 tot 16 maanden in eiken vaten en vervolgens 1 tot 2 maanden in vaten voor het bottelen. Het aandeel nieuwe eik is aangepast aan elke appellatie en varieert van 15% tot 75%.
De negen grand cru wijngaarden van Gevrey-Chambertin vormen samen een rechthoek van ongeveer twee kilometer bij 500 meter. Le Chambertin(13,5ha) is de belangrijkste grand cru-wijngaard in Gevrey-Chambertin, een van de noordelijkste wijndorpen in de Côte de Nuits in Bourgogne. De wijngaard produceert uitsluitend rode wijnen en is zonder twijfel een van de meest prestigieuze van de Côte d'Or, alleen de Grand Crus Romanée-Conti en Montrachet kunnen zich hiermee meten.
Clos Saint-Jacques, een premier cru wijngaard die algemeen beschouwd wordt als een van de beste sites in Gevrey-Chambertin, heeft geen grand cru status omdat hij niet grenst aan Chambertin.
De bodems van Chambertin zijn goed gedraineerd en steenachtig, met een dunne laag kiezelachtige, kalkhoudende bovenlaag op een diepe rotsachtige basis. Het percentage klei vermindert hoger op de site en maakt plaats voor drogere, lossere kalksteen.
De hele Côte d'Or heeft een continentaal klimaat. Warme droge zomers worden afgewisseld met koele frisse winters. Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht helpt de wijnstokken om een evenwicht van natuurlijke suikers en zuren te behouden. Het nadeel is dat voorjaarsvorst een bijzondere bedreiging vormt; hele wijnjaren zijn verloren gegaan door vorstschade, en meer recent door de beruchte hagelstormen in Bourgogne.